Zoeken
  • ZEF Magazine

Mala - Different But The Same (EP)

Bijgewerkt op: 3 apr 2020

Kleintje. Vertaald in het Kroatisch: Mala. Vertaald in het Limburgs: Martina Lucic. Een paar jaar geleden nog de aimabele en lieve frontvrouw van Austin Leaves maar tegenwoordig in haar uppie de muzikale beschermvrouwe van een ieder die al dan niet een moederland moest ontvluchten.In 1994 maakte ze het zelf mee en liet zij de Joegoslavische burgeroorlog achter zich. Zelf was ze zich hier nog niet bewust van vanwege haar jonge leeftijd, maar de pijn en het verdriet bleven altijd voelbaar in de familie Lucic.


De singer-songwriter vond het daarom dan ook tijd worden om het droevige verhaal van een ontheemd nest door te vertellen en greep naar de gitaar. Dat heeft geresulteerd in een prachtige reeks kleine liedjes, waarin er geflirt wordt met country én die andere ‘kleine’ die we kennen van The Common Linnets en The Voice Of Holland. Wat we na het beluisteren van deze prachtig kleine verzameling echter wel zeker weten is dat De Lange er waarschijnlijk lang niet zoveel gevoel in zou kunnen leggen. Een resultaat om heel trots op te zijn. De productie helpt daar absoluut bij.


Met de koptelefoon (want dan is alles nóg beter) is het alsof Mala naast je zit en je hoogstpersoonlijk meeneemt naar Kroatië. Zeker als ze in haar eigen taal zingt op de laatste / bonustrack van de schijf. Of ze nou begeleid wordt op gitaar (‘Black Stains’) of de piano (‘Just a picture’) maakt weinig uit. Het eervolle ensemble dat Lucic om zich heen verzameld heeft speelt veelal in dienst van haar loepzuivere stem en zorgt voor een kwalitatief hoog eindresultaat. Met namen als Geert Roelofs op percussie, de Zweedse Petronella Torin op cello én Nick Jongejan (The Young River) op mandoline is succes dan ook verzekerd. De productie van muzikale duizendpoot Johan Smeets maakt alles compleet.


Jodymoon in het klein. Kippenvel en tranen.


ROEL PEIJS

88 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven