Tekst: Michel Scheijen

Jonge bandjes halen doorgaans de achterlijkste capriolen uit om zich in de kijker te kunnen spelen. Vooral in het zogenaamde indie-circuit kunnen ze er wat van; punkrock verzoenen met volksmuziek, bluegrass koppelen aan hip-hop, en electrorock combineren met een ensemble Wiener Sängerknaben. En dat alles natuurlijk voordragen in de hoedanigheid van een spreekwoordelijke kraakpand-beweging met op het hoofd een mannenknot of een metershoge cilinderhoed.

Van die dubieuze ‘kijk-eens-hoe-hip-wij-zijn-driften’ heeft Skyway Avenue gelukkig geen last. De enige blikvanger is frontvrouw Rita Naus die met haar weelderige haardos de natte droom zal zijn van menig hairstylist. Haar collega-musici zijn vier doodgewone jongens die verschrikkelijk goed kunnen spelen en om het maar eens even lekker cliché te stellen: Skyway Avenue laat de muziek voor zich spreken.

De debuutschijf ‘Make It Real’ bevat zeven goed geschreven, handzame composities waar de accenten stuk voor stuk liggen op sterke melodieën. Tevens is men niet verlegen om zo nu en dan te stoeien met funky baslijnen. Op hun website refereert de band naar John Mayer, Fleetwood Mac, en Toto. Het gezelschap heeft dan ook keihard haar best gedaan om te klinken als de crème de la crème van de popmuziek, want ‘Make It Real’ is gegoten in een opmerkelijk verfijnde productie waarop weinig valt af te dingen.

De groove en gitaarlicks van Toto komen regelmatig voorbij evenals het mystieke element van Fleetwood Mac – of moet ik wellicht schrijven Stevie Nicks? – of de amoureuze beeldspraak van John Mayer. Het zalvende stemgeluid van Rita Naus is de verbindende factor tussen dit alles. Je zou wensen dat ze elke avond voor het slapen gaan ‘welterusten’ in je oren komt fluisteren. Enige kanttekening die gezet mag worden is dat er muzikaal wellicht te netjes binnen de lijntjes wordt gekleurd. De band heeft beduidend meer potentieel, en muzikaal mag men gerust een versnelling hoger gaan.

‘Make It Real’ is een sympathiek, onderhoudend debuut waarmee Skyway Avenue zich kwalificeert als een ontluikend talent binnen de Limburgse popscene. Lekker gewoon klonk nog nooit zo verkwikkend.

Albumpresentatie: zaterdag 14 november – café ’t Verschil in Nederweert.

Share

Reacties