Door Jeroen Voncken

Pictura Poesis, wat vrij vertaald staat voor ‘poëzie is als schilderkunst’, is een symfonische death metal band die er alweer zo’n kleine vijf jaar op los dicht en schildert. Toch is ‘Miseriae Mundi’ pas hun eerste echte full length. Wel bracht de band in 2013 en 2014 een tweetal EP’s uit.
Op haar facebookpagina haalt de band Dimmu Borgir, SepticFlesh, Behemoth en Opeth als belangrijke invloeden aan. En hier valt zeker wat voor te zeggen. Het bombastische van deze bands is zeker terug te horen in het geluid van Pictura Poesis. Daarnaast creëert de band door het gebruik van twee toetsenisten en maar een gitarist een redelijk uniek geluid. Een redelijk uniek geluid waar je uiteraard wel van moet houden. Ik kan me wel voorstellen dat death/black metal liefhebbers het geluid van beide toetsenisten er te dik bovenop vinden liggen. En de band moet dan ook oppassen dat ze niet te prog voor de groep death metalheads worden en te death voor de proggers onder ons.

Te death? Ja, want zanger Bas de Esch heeft een behoorlijke brul tot zijn beschikking. Helaas is het zo, met dat ik deze woorden schrijf, dat Bas de band om persoonlijke redenen heeft verlaten. Dus wanneer jij over zo’n aanstekelijke brul beschikt, laat dan vooral niet na om de band even aan te schrijven. Je komt dan in ieder geval een gespreid bedje van uitstekende composities terecht. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de Ego Sum Bellum trilogie, een drietal nummers verspreid over het album die een hele goede indruk nalaten. Met name het epos ‘Father of Destruction (Ego Sum Bellum pt III)’, welke de trilogie afsluit en tevens ook het album besluit, laat uitstekend horen wat de band allemaal in haar mars heeft. Let ook even op bij het nummer ‘The Bockereyders’, hier wordt het laatste couplet in het Nederlands gezongen. Wees gevreesd voor de Bockereyders! Het daaropvolgende nummer ‘De Witt’ is zelfs in zijn geheel in het Nederlands.

‘Miseriae Mundi’ is een zeer geslaagd en gevarieerd album geworden. Een album dat death metal liefhebbers die ook wel van een vleugje prog houden en progliefhebbers die daarnaast wel van ruige vocalen houden zeker eens moeten luisteren.

Share

Reacties