Tekst: Jonne Plagge

De EP ‘Fresh, Free and Funky’  werd uitgebracht op eerste kerstdag. Het is een cadeautje van de band en daarom gratis te downloaden via deze Bandcamp. Alle drie de nummers zijn live opgenomen tijdens de officiële EP release van ‘Freak Out Boogie Night,’ op 12 september 2014 in de Nieuwe Nor te Heerlen. In een exclusieve negenkoppige bezetting trakteert de funkband Junkestra ons opnieuw op dansbare deuntjes, groovy beats en nummers die nooit vervelen.

De nummers ‘Mad men’ en ‘Black dead supermad finger’ bracht de band al eerder uit op de EP ‘The soul food association’ uit 2012. Het derde nummer van de live-verzamelaar is een cover van het Beatles-nummer  ‘Eleanor rigby’, in de versie van Aretha Franklin.  Het live-gevoel is goed te ervaren bij het beluisteren en het zijn juist de kleine dingen zoals het aftellen met de drumsticks, een kreet uit het publiek of net de extra portie energie die zangeres Joyce Killaars gebruikt om haar uithaal kracht bij te zetten die de nummers voorzien van een extra dimensie. Je proeft dan ook  de  jaren 70 sfeer en de interactie met het publiek is voelbaar.

Elk nummer is voorzien van een pakkend ritme dat gecreëerd wordt door de  drumpartijen van Daan Gooren. Het is dan ook geen wonder dat je bij het nummer’ Mad men’ de behoefte krijgt om mee te knippen met je vingers. Ook vullen de achtergrondzangeressen de hoofdzang perfect aan tijdens het opzwepende refrein.  Dit creëert een lekker contrast met rustig voortkabbelende coupletten.  ‘Black dead supermad finger’ begint met een pakkende toetsenpartij die toetsenist Kars Grit die het hele nummer laat voortvloeien. Ondertussen wordt de extra dynamiek in dit nummer verzorgd door de strakke en hoge uithalen van Joyce, die worden ondersteund door  Dirk Bosman op de trombone.

Waar het de eerste twee nummers hier en daar soms nog aan power ontbreekt, weet Junkestra de EP o.a. met de eerder genoemde cover van The Beatles te voorzien van een rauwe, sexy en gedurfde energie. De drums en percussie-effecten zorgen keer op keer voor een gezonde opbouw. De  gitaarsolo van Maarten Cima weet het enthousiasme en deze eerder genoemde energie bij de hele band te versterken. Daarnaast trekt Joyce haar trukendoos open en laat ze horen hoe ze het aanwezige publiek en de luisteraar kan bespelen met haar stemgeluid. Voor je het weet is de EP afgelopen en is er geen andere mogelijkheid dan ‘Fresh, Free & Funky’ nogmaals te beluisteren. Dat swingende gevoel wil je niet kwijt!

Alle nummers zijn  in een ‘nieuw’ jasje gestoken en gratis te downloaden. Funky! Hier refereert de titel dan ook naar, aldus de band zelf op de website van Stichting Popmuziek Limburg. Fresh, Free & Funky is een gepaste titel omdat deze live registratie je de funky jazz van het gezelschap doet beleven alsof je zelf in de zaal staat. Junkestra geeft je de vrijheid om je ogen te sluiten, je fantasie op zijn beloop te laten gaan,  ongestoord je dansmoves in de huiskamer te oefenen om je vervolgens weer met een frisse blik je in de dagelijkse beslommeringen te storten.

Share

Reacties