Door Jeroen Voncken

Junkestra is een vijfkoppige funkband uit Maastricht die haar funk lardeert met invloeden uit de pop, jazz en disco. De band bestaat nu zo’n kleine vijf jaar en is inmiddels toe aan haar tweede EP, genaamd ‘Freak Out Boogie Night’. ‘Freak Out’ is een bekende zinsnede uit het nummer ‘Le Freak’ van Chic en ‘Boogie Nights’ is de grootste hit van het in de jaren ’70 populaire discocollectief Heatwave. Laat nu ook nog eens het derde nummer op deze EP ‘Heat Wave’ heten en het is duidelijk waar Junkestra de mosterd vandaan haalt. Of is het toch allemaal gewoon puur toeval? In ieder geval ademt de EP een fijne jaren zeventig disco/funk sfeer.

De EP opent direct lekker met het gelijknamige titelnummer ‘Freak Out Boogie Night’. Ingrediënten? Het lekker zoemende orgeltje van Kars Grit, de aangename soulvolle stem van Joyce Killaars, de heerlijke trombonepartijen van Dirk Bosman en een goed stevig fundament gelegd door Daan Gooren (drums) en Michel Henquet (basgitaar).En zo blijft het eigenlijk de gehele EP lang. Zo nu en dan wordt het accent een beetje verlegd. Op ‘Lucious Lips & Marshmellow Hips’ en het instrumentale ‘Buckshot’ sijpelen bijvoorbeeld ska-elementen door. Op ‘Buckshot’ doet de band zelfs enigszins denken aan The Mighty Mighty Bosstones. Ook de extra muzikanten Maarten Cima (gitaar) en Wouter Gulikers (percussie + sound design intro en outro) doen van zich spreken. Zo worden o.a. de nummers ‘Green’ en ‘Heat Wave’ verrijkt met twee puntige gitaarsolo’s van Cima.

‘Freak Out Boogie Night’ is een uitstekende EP, die je met 7 nummers en een kleine 30 minuten speelduur al eigenlijk geen EP meer mag noemen. De productie welke in handen was van René Ubachs, is zondermeer uitstekend te noemen. De EP klinkt als de spreekwoordelijke klok. Voor mij had de funk hier en daar echter wel wat meer mogen ‘dampen’, wat vuiger mogen klinken, maar dat is persoonlijk.

De EP wordt aan het grote publiek voorgesteld op 12 september in de Nieuwe Nor te Heerlen. Junkestra wordt dan voor de gelegenheid uitgebreid tot een negental. Wedden dat het met dat ‘dampen’ dan wel goed komt!

Share

Reacties